Liceul Teoretic ION LUCA 

"ION LUCA"

ABSOLVENȚII NOȘTRI DE AZI ȘI ... DE IERI 

Evenimente 
marca  ION LUCA ..... de care va amintiti deja cu nostalgie : 

BÎRGĂOANU  MARIA University of Manchester


              După un proces care pentru mine a părut foarte lung, am aflat că urma să fiu studentă a Universității din Manchester. Nu am regretat nicio clipă această decizie, și am rămas convinsă că acesta este locul în care ar trebui să fiu, chiar dacă încă mă întristează gândul că foștii mei colegi își vizitează orașul natal mult mai des decât o fac eu.

              De ce în străinătate? Am ales să îmi continui studiile în străinătate, în primul rând, datorită faptului că nicio universitate din România nu are la nivel de licență, programul pe care eu doresc să îl urmez încă din clasa a IX-a: Genetica. Ajunsă aici, îmi imaginam că voi întâmpina ușoare dificultăți legate de tot felul de aspecte: naționalitatea mea, integrarea în cadrul comunității de studenți, adaptarea la sistemul de învățământ, examenele într-o limbă diferită etc. Cu toate acestea, oamenii s-au dovedi minunați. Studenții sunt în foarte mare parte internaționali, așa că sistemul știe cum să ne facă să ne simțim acceptați.

              De ce University of Manchester? Am ales universitatea din Manchester pentru că în domeniul biologiei (din care face parte și genetica), se află în topul universităților din Europa. O parte din profesorii de aici  au fost nominalizați sau au câștigat premii Nobel în urma cercetărilor pe care le-au efectuat. Mai mult, o serie de studii au dovedit că University of Manchester, fiind în top 5 universități cu cel mai mare număr de studenți în Marea Britanie, este prioritară unei elite de angajatori. Firme de top din întreaga lume vizitează această universitate în fiecare an în căutare de noi angajați.

               Românii din Manchester   Studenții români au, la rândul lor, o reputație de oameni inteligenți și muncitori. Universitatea Manchester are o comunitate de câteva sute de români. Nu e doar un grup pe Facebook. Se organizează evenimente cu diferite ocazii: sărbători naționale, excursii, ieșiri etc.; și nu e doar cazul universității acesteia. Am comunicat cu români cu luni bune înainte să ajung aici. La rândul meu, îmi ofer și eu ajutorul românilor care doresc sa ni se alăture în anii viitori.

               Gradul de dificultate și formatul cursurilor   La fel ca și în România, și aici există cursuri grele și ușoare. Totuși, studenților li se cere să studieze mai mult independent aici. În unele cazuri, un procent destul de mare din nota finală, poate fi constituit din muncă independentă pentru unul sau mai multe eseuri. Chiar și în unele examene se pot găsi întrebări din subiecte care nu au fost acoperite de profesori, dar care la un moment dat ni s-a spus că trebuie cercetate. Așadar, dacă alegeți să urmați studiile universitare în această țară, să nu fiți păcăliți de programul lejer și de orele puține trecute în orar.

Există multe facilități de care studenții se pot folosi în mod gratuit: muzee, biblioteci, spații de învățare, laboratoarele dotate cu aparatură de ultimă generație etc. Profesorii, împreună cu întregul personal al universității, sunt și ei tot timpul dispuși să își ajute învățăceii , cu fiecare ocazie. Chiar și studenți din anii mai mari își oferă datele de contact.

                  Cum puteți aplica și voi    Generația noastră a aflat de studiile în străinătate de la reprezentanții Educativa, care și-au prezentat serviciile liceenilor. Serviciile de consiliere oferite de aceștia cuprind Edmundo și Universalio. Prin intermediul lor, veți afla care vă sunt opțiunile și ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a putea fi acceptați la o universitate în străinătate. De asemenea, veți fi îndrumați pas cu pas în procesul de aplicare, de către oameni cu experiență.

                    În concluzie, această alternativă merită luată în considerare când vă gândiți la viitorul vostru. Eu știu că sunt foarte mulțumită cu alegerea făcută. Gândul de a fi atât de departe de casă poate fi înfricoșător, dar la un moment dat, cu toții va trebui să ne obișnuim cu asta până la urmă.


ANDREI RĂZVAN -  University College of Northern Denmark

        

   Sunt student în anul I la University College of Northern Denmark din Aalborg Danemarca, secția Computer Science.

Pot spune că au fost foarte multe motive pentru care am ales să studiez Informatica in Danemarca . Un principal motiv ar fi tatăl meu, care lucrează în acest domeniu de peste 15 ani și văd cu ce are de a face zi de zi, și faptul că este bucuros de ceea ce face. Un alt motiv a fost că în ziua de azi tehnologia este utilizată în mod excesiv, lucru care îmi oferă oportunitatea de a îmi găsi un loc de muncă imediat după terminarea studiilor.

             Procesul de aplicare a fost unul de durată, totul a inceput in luna Octombrie, cand am mers la un târg de facultăți că să aflu cât mai multe detalii despre admitere, cazare și multe altele, la finalul târgului am decis să merg printr-o firmă de consultanță care m-a ajutat să îmi fac dosarul de admitere cât mai bine. Dosarul nu este așa de greu de realizat, ai nevoie de o scrisoare motivaționala făcută de ține, 2 scrisori de recomandare din partea profesorilor, un certificate internațional de limbă Engleză(IELTS, Cambridge, TOEFL), pentru examenul de limbă Engleză nu este neapărat să ai certificatul înainte de a trimite documentele, el poate fi trimis și după aceea dar nu mai târziu de luna Iunie. De asemena diplomele din perioada liceului sunt un plus indiferent de activitate sau locul obținut, ele ajută foarte mult. Deadline-ul de depunere e în luna Martie și apoi trebuie de așteptat răspunsul, care vine destul de târziu(Iulie, August) deoarece ei așteaptă și rezultatele examenului de Bacalaureat și de aceea e bine să aveți o soluție de rezervă.

          După prima luna am realizat că alegerea făcută este cea bună, metodele de predare fiind logic structurate. Aici se pune foarte mult accent pe partea practică toate proiecte pe care le-am făcut sunt cu aplicatie în viața de zi cu zi, de la programul foslosit de bancomate până la calculatoare de Kcal și platforme pentru magazinele ce vând mobilă și articlole de casă și grădină. Cheia este să lucrezi că dacă faci muncă practică o să îți fie foarte ușor.

Aici programul de licență ține 4 ani în total și este împărțit în 2 subprograme. Primi 2.5 ani AP Degree în care primi 2 ani îi fac în Danemarca(doar dacă vrei în primul semestru din anul 2 să pleci într-o bursă Erasmus timp de 6 luni) iar în ultima jumătate de an sunt obligat să îmi găsesc un Intrenship în acest domeniu că să pot trece AP-ul. Partea cea mai buna este ca Intrenship-ul il poti face oridunde vrei tu in lume numai sa fie in domeniu. După, următorii 1.5 ani sunt numiți Top-Up, un fel de specializare. Iar după aceea se poate contiuna cu un program de Master care durează 2 ani în care jumate de an iar trebuie să îți găsești un Internship.

              Mai departe aș vrea să fac și un Master dar încă nu știu pe ce anume, apoi as vrea să reușesc să îmi găsesc un job în domeniu cat mai repede .